top of page

<yangın eğitimi, yüksekte çalışma eğitimi, yangın, yangın analiz, yangın risk analizi, yangın eğitici eğitimi, yüksekte çalışma eğitici eğitimi, yangın riskleri, yangın danışmanlık, yangından korunma, tmgd yangın, tmgd yangın eğitimi, meb yangın eğitimi, antalya yangın eğitimi, istanbul yangın eğitimi, istanbul yüksekte çalışma eğitimi, antalya yüksekte çalışma eğitimi, arama kurtarma eğitimi, sertifikalı yangın eğitimi, sertifikalı yüksekte çalışma eğitimi, otel yangın eğitimi, fabrika yangın eğitmi, yangın tatbikatı, acil durum eylem planı, acil durum ekip eğitimi, departman yangın eğitimi, departman eğitimi, acil durum eğitimi, acil durum ekipleri yangın eğitimi, üniversite onaylı yangın eğtiici eğitimi, sertifikalı yangın eğitici eğitimi, üniversite yangın eğitici eğitimi, üniversite onaylı yüksekte çalışma eğitici eğitimi, sertifikalı yüksekte çalışma eğitici eğitimi

PATLAMADAN KORUNMA DANIŞMANLIK

             PKD, özellikle kimyevi maddeleri sıklıkla kullanılması sonucu parlayıcı ve patlayıcı ortam tehlikelerini ve bu tehlikelerden kaynaklanan riskleri tespit ederek değerlendirmek, tamamen yok etmek veya azaltmak için hazırlanan detaylı ve çeşitli hesaplamalara dayalı bir dokümandır.

Patlama riski taşıyan bölgeler (Zone) tespit edilerek bir patlama risk haritası çıkartılmakta ve buna göre çeşitli önlemler planlanmaktadır.

            Avrupa Birliği tarafından yayınlanan ve Atex 137 olarak bilinen Direktif, ülkemizde Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik adıyla uyumlaştırılmıştır.

           Bu yönetmeliğe göre parlayıcı ve patlayıcı ortam oluşma riski olan her işletme PKD hazırlamakla yükümlüdür.

                Buna göre işletme süreçlerinde parlayıcı,patlayıcı veya toz oluşturabilecek maddeler kullanan, depolayan ve proseslerinde doğal gazla çalışan ekipman kullanan her endüstriyel kuruluş yasal çerçevede PKD hazırlamakla yükümlüdür.

              PKD sadece denetim amaçlı hazırlanan ve rafa kaldırılan bir doküman değil, detaylı bir risk değerlendirmesi ve eylem planıdır.

PKD TS EN 60079-10-1 ve TS EN 60079-10-2 standartlarına göre veya bu konuda uluslararası kabul görmüş kılavuz ve iyi uygulama örnekleri baz alınarak hazırlanmaktadır.

            PKD’nin hazırlaması ve tamamlanması dokümanı hazırlayan profesyonel ekip ile ilgili kuruluşun teknik uzmanları arasında sıkı bir işbirliğini gerektirir.

Eryılmaz Group’un tecrübelere dayalı olarak geliştirdiği PKD sistematiği şöyledir:

İşletme yetkilileriyle birlikte sahada ön tehlike analizinin yapılması

PKD için gerekli veri ve proses bilgilerinin toplanması

Parlama, patlama risklerinin ve tehlikeli bölge haritasının belirlenmesi

Taslak Pkd dokümanının hazırlanarak ilgili kuruluş onayına sunulması

Doküman içeriği hakkında işletmedeki kritik personele eğitim verilmesi

PKD’nin teslimi ve gerekli aksiyonların alınmasının takip edilmesi

        PKD hazırlanmasında TS EN 60079’a göre yapılan hesaplar ve burada kullanılan formüller bilimselliği kanıtlanmış uluslararası kabul görmüş yaklaşımlara dayanmaktadır. Ancak bazen dokümanı hazırlayan ekibin yetkinliği ve tecrübesi hesaplarda kullanılan bazı kabul ve katsayılar üzerinde etkili olabilir ya da havalandırma veya kimyasallarla ilgili bazı verilere ulaşılamıyor olabilir. Bu faktörler ise bölge sınırlarının hatalı tespitine yol açabilir. Eryılmaz Group tereddütlü durumlarda bu konuda kabul görmüş Almanya (Ex-Rl), Avustralya ve İsviçre pratik kılavuzlarına başvurarak ve uluslararası veri tabanları kullanarak çapraz hesap kontrolleri yapmaktadır.

       Ayrıca teknik inceleme inspektörleri bu konuda hava hızı, sıcaklık gibi parametreleri yerinde ölçerek gerçeğe yakın bir hesaplamaya destek olmaktadır.

İşletmedeki yangın ve patlama risklerinin birbirinden farkı nedir?

Patlama bir hızlı yanma olayıdır, yani yanmanın özel bir halidir. Yangına karşı alınan birçok önlem patlama için de geçerlidir. İşletme tarafından talep edildiği takdirde patlama risk değerlendirmesine ilave olarak Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği’ne göre yapılan yangın risk değerlendirilmesi de PKD içeriğine dahil edilmektedir.

          İşletme büyüklüğüne göre değişmekle birlikte PKD’nin içeriğinde ana başlıkları şöyledir:

İşletmenin proses akışı

Tutuşturucu kaynakların belirlenmesi

Kullanılan tehlikeli kimyasallar, tozlar ve patlama özellikleri

Havalandırma sisteminin incelenmesi ve teknik özellikleri

Tehlikeli bölgelerin kullanılan kimyevi maddelere göre sınıflandırılması

Patlama risk değerlendirmesi için gerekli hesap ve çalışmaların yapılması

Yangın ve Patlama Risk Değerlendirmesinin hazırlanması (opsiyonel)

Patlama risklerinin azaltılmasına yönelik öneri ve tespitlerin belirtilmesi

Doküman ekleri (Hesaplar, çizimler, yeterlilik belgeleri, işyeri ortam ölçümleri vb.)

          PKD sürekli göz önünde bulundurulması ve canlı tutulması gerekmektedir. Her proses veya ilgili mahalle ile alakalı yapısal değişiklik durumlarında güncellenmesi gereken önemli bir dokümandır.

Benzer durum yangından korunma için de geçerlidir. Gerçekte hem patlama hem de yangından korunma önlemleri işletme kurulmadan önce, proje aşamasında iken planlanmalıdır.

         Kibar Özel Eğitim tecrübeli teknik danışman kadrosuyla Patlama ve Yangından korunma hakkında danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.

 

       Detaylı bilgi almak veya sorularınız için Tıklayınız...

© 2015 - KİBAR ÖZEL EĞİTİM LTD. ŞTİ.

  • Grey Twitter Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
©Copyright
bottom of page